Lezing

De vrijmetselarij verboden;
een bedenkelijke Hollandse primeur

Gebrek aan kennis, eigenbelang en angst regeren vaak bij de kritiek op de vrijmetselarij.

Waarom verbieden sommige religies en landen de vrijmetselarij nog steeds? Waar zijn ze bang voor? Is zon verbod, alhoewel onwenselijk, eigenlijk ook niet een compliment voor de vrijmetselarij?

Holland had de bedenkelijke primeur om de vrijmetselarij als eerste te verbieden. Wat gebeurde er allemaal in de achttiende eeuw, dat het zover kwam? Waarom verbieden sommige religies en landen de vrijmetselarij nog steeds?

Marselje vertelt aan de hand van het onderwerp over feiten, fictie en mysteries van de vrijmetselarij. De methode van het werken met symbolen en rituelen krijgt daarbij ruime aandacht.

Een inleiding op aard en wezen van de vrijmetselarij en de motieven van haar tegenstanders. Een informatieve, soms ook vermakelijke lezing met altijd weer een boeiende nabespreking.

In de pauze is er meestal een rondleiding door Marselje in de rituele ruimte van een Logegebouw van de vrijmetselaren. Na de lezing is er gelegenheid om van gedachten te wisselen met de inleider en vaak ook met andere vrijmetselaren over de broederschap en de loges. De lezing eindigt verrassend

 

 

Amstelveen

donderdag 23 mei 2024, van 20.30 uur tot 22.30 uur
Amsterdamseweg 168-170, Amstelveen
Informatie volgt

 

 

Eerdere lezingen:

Haarlem, 9 februari 2022, loge Kennemerland (openbaar)

Hilversum, 16 mei 2023, loge Mozart (openbaar)