Marselje Paul 141123-150png - rek tekst web

               

Denys van Hullelaan 30

2015 GN  Haarlem  HOLLAND

023 – 524 10 28

06 – 10 66 73 84

info@marselje.nl

 

.

CD ‘Een ander gezicht’ in de pers

 

 

 

15 01 23 HD Paul artikel

 

Magazine ‘Vrijmetselarij’, 13 maart 2015:

Een weemoedig optimisme

Het andere gezicht van Paul Marselje

‘Het klinkt misschien raar,
maar eigenlijk ben ik heel verlegen’

 

 

 

Tekst: Cees van Dam - Foto’s: Paul Mellaart

 

Hij zou niet kunnen leven zonder liedjes, zonder liefde, zonder jou. Hij zou het kunnen stellen zonder de geur van de natuur, zonder de walm van de kroeg, zonder antwoorden op ooit gestelde vragen; zonder de roes van romantiek, zonder het pluche van politiek, zonder de heisa van hectiek, maar hij zou niet kunnen leven zonder liefde, zonder jou, zonder muziek. Hij is Paul Marselje, de troubadour uit Haarlem, toevallig ook

hoofdbestuurslid van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Omdat hij niet zonder kan, heeft hij weer een nieuw album vol gezongen met veertien, deels oude, deels nieuwe liedjes van zijn hand.

 

“Volgens mijn moeder zong ik al zelfgemaakte liedjes toen ik vier was. En ik ben het altijd blijven doen. Ik heb mijn kleuter- en lagere schooltijd op protestantse scholen in Haarlem-noord gezeten, hele noten gezongen! Bevrijdend voor mijn muzikale creativiteit was de overgang naar de Haarlemse Rudolf Steinerschool. Daar is mijn ontplooiing begonnen, kon ik worden wie/wat ik ben: liedjeszanger, troubadour. Wat ik verder ook gedaan heb of doe in mijn leven, bij het Ministerie van Economische zaken, als D66-Wethouder in Haarlem, of nu als lid van het hoofdbestuur van de Orde, ik ben altijd liedjes blijven schrijven. Dus als het goed is, is dit niet mijn laatste CD. Ik hoop het.”

 

Getande rand

“Ik plan het leven niet, het overkomt me. Ik leef het leven en ik kijk ernaar. Ik ga er volop in, met een naďef vertrouwen op de goede afloop, en als ik reflecteer verdampt het leven tot een mengeling van melancholie en geluk, een weemoedig optimisme. Die emotie hoor je terug in de meeste van mijn liedjes, in de teksten, in de melodieën. Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk ben ik heel verlegen. Ik zing mijn liedjes eigenlijk het liefst voor mezelf, tussen mijn eigen vier muren, binnen de getande rand. Het lukt mij alleen in liedjes de dingen te zeggen die ik anders voor me houd. Maar op het podium zing ik ze onverschrokken, het podium heeft blijkbaar ook een getande rand: Je kunt het over jezelf hebben alsof je een ander bent. Werkelijkheid verhuld in fictie.”

 

Echte mensen

“De liedjes hebben een geschiedenis. Er is iets aan voorafgegaan: een kortstondige ontmoeting, een ooit hoog-oplaaiende liefdesbrand, een bij toeval ontdekte mooie plek. Achter de liefdesliedjes gaan echte mensen schuil, voorbijgegane relaties. Bij de presentatie van de CD eind januari waren die echte mensen erbij en ze hoorden voor het eerst de liedjes die over hen gingen. Dan wordt de fictie ineens weer werkelijkheid. Spannend, ja, voor hen, voor mij, maar het is goed afgelopen. Ze herkenden zich erin als op een oude foto, een herinnering … Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.”

 

“Het mooiste lied op de CD vind ik ‘Een ander gezicht’. Het is nu aan paar keer gebruikt door een broeder kapelmeester tijdens een inwijding.  Voor we weer tot ‘het gewone werk’ overgaan. Dan komt het volop tot zijn - emotionele - recht.”

 

 

EEN ANDER GEZICHT

 

Is dit een droom?

Waar klop je aan de deur

Je zoekt een andere kleur

Je wilt het leven binnen

 

Je raakt wel eens

gehuld in rozengeur

En dan weer in mineur

Wanneer mag je beginnen?

 

Wanneer begint voor ieder kind

Voor ieder mens de weg naar zijn licht?

Wanneer moet je gaan; wanneer blijven staan?

Vind je jezelf in een ander gezicht?

 

Is dit een droom?

Wat ligt er op je pad

Sinds jij je droom betrad

Begeef jij je in duister

 

Je stapt vol schroom

Je gaat je weg omdat

Je ’t leven niet echt had

Je bent op zoek naar luister

 

De nacht is koud. De slaap is warm

De droom is rijk, het waken arm

 

Wat heeft je naar de deur gebracht

Wie helpt je verder door de nacht?

Wat houdt je leven nu in toom

En voert je door je vreemde droom?

 

Vol tegenslagen, struikelblokken

Ga je weg steeds onverschrokken

Is je vuur al aangestoken?

Is je bloesem al ontloken?

 

Wanneer begint voor ieder kind

Voor ieder mens de weg naar zijn licht?

Wanneer moet je gaan; wanneer blijven staan?

Vind je jezelf in een ander gezicht?

 

 

Het album is te bestellen bij de meeste platenwinkels, bij Bol.com en (goedkoper) via de site www.marselje.nl/paulmarselje/

 

 

 

 


Haarlemmer 23 januari 2015

15 01 30 Haarlemmer